Alegerea corecta a unui climatizor nu este totul. Consumul poate varia simtitor datorita modului de folosire.
Alegerea si intretinerea conditioner in Moldova
-
-
- Conditionerul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din locuinta. Daca aveti unul vechi, ar fi bine sa il inlocuiti cu unul dintr-o clasa economica superioara. Costa putin mai mult, dar probabil intr-o vara se va amortiza investitia.
- Instalati un termostat. Va regla temperatura in functie de momentele in care va aflati acasa.
- Inchideti usile de la camerele pe care nu le folositi si lasati-le deschise doar la cele in care stati.
- Ganditi-va la dimensionare – uneori trebuie sa alegeti un aparat de 12.000 de BTU/h în loc de 9.000 BTU/h. Va functiona mai relaxat, mai putin suprasolicitat;
- Optati pentru un conditioner care si încalzeste si care ar putea fi folosit toamna si primavara pentru o încalzire economica;
- Achizitionati conditionerul de la un magazin de firma, care sa asigure montarea;
- Din sase în sase luni, verificati filtrele de aer, componentele de purificare electrica, prezenta în cantitate corecta a uleiului în compresor si a freonului în circuitul frigorific.
-
Amplasarea
-
-
- De cele mai multe ori, unitatile interne sunt amplasate pe perete, ceea ce reprezinta o alegere ideala pentru camerele cu dimensiuni reduse.
- O alta optiune este instalarea lor în pardoseala, la acest nivel fiind mai usor de întretinut. În functie de forma lor, aparatele se pot monta si pe plafon sau sub ferestre. Se mai poate opta si pentru suspendarea lor de plafon.
- Pentru oricare varianta ati opta, specialistii va recomanda sa instalati unitatea exterioara cat mai ferita de soare.
-
Altele
-
- Computerul si becurile lasate aprinse produc caldura. Daca nu mai aveti treaba in camera respectiva, inchideti-le. Altfel, fortati conditionerul sa munceasca mai mult pentru racirea camerei in plus.
- Folositi o izolatie cat mai buna, iar din punct de vedere al eficientei aparatului de aer conditionat cele mai importante sunt ferestrele, deoarece acestea reprezinta locul unde transferul termic vara este maxim.
- Tineti draperiile trase la ferestrele unde bate soarele cel mai tare!
- Cei care stau la casa pot planta copaci sau diversi arbusti in jurul casei, pentru a face umbra, mai ales pe partea unde bate soarele. Aceasta masura poate reduce costurile pentru racire cu pana la 30%.
- Cu cat o casa este mai inchisa la culoare, cu atat va absorbi mai multa caldura. Daca va ganditi sa o zugraviti, sa cumparati una noua sau sa construiti una, zugraviti exteriorul in culori deschise.